AS THE WORLD TSJECHOV
Alink & Plukaard
In As the world Tsjechov duiken Alink&Plukaard in het oeuvre van de beroemde toneelschrijver Anton P. Tsjechov. Hij schreef zes toneelstukken die bol staan van mensen die dromen van een beter leven. De één droomt van de ultieme liefde, de ander van zijn geboortestad Moskou.
Ruim een eeuw na Tsjechovs’ dood (1904), leven we in een tijd waarin alles haalbaar en maakbaar lijkt: the sky is the limit. Iedereen heeft een talent, iedereen kan alles worden. Als je maar wilt en je best doet, is alles mogelijk. Maar hoe maakbaar is het leven écht? Hoe ga je om met de tegenslagen die het lot ons tevoorschijn tovert? Wat doe je als je enkel een lamme arm krijgt van dat reiken naar de sterren?
As The World Tsjechov is een intiem portret van 2 zoekende, jonge mensen die overlopen van ambitie en idealen, maar daarmee het gevaar lopen om de realiteit niet onder ogen te komen. Om te vluchten in hun fantasie, maar als die wordt lek geprikt, keihard op de aarde neervallen.
Credits
Tekst Anton P. Tsjechov Tekst, spel en idee Yara Alink & Sander Plukaard Regie Koos Terpstra Scènografie Marjolijn Brouwer Zakelijke leiding Ben Visser Grafische vormgeving Gerrit Alink Posterbeeld Maxime Faassen Scènefoto’s Sanne Peper
Recensies
“Ze hebben een droom, die twee, Alink en Plukaard. Het belang van goed toneel opzoeken en vanaf de grond opnieuw opbouwen, zoiets. Je voelt aan alles hun beider urgentie. Bovendien zijn ze geestig, ad rem, niet pluizig, en ze staan met hun jonge pootjes op de grond en in het bluswater van een door dreigende vergrijzing en vertrutting geflambeerde kunstvorm.
Ik ben blij dat ze er zijn, die twee. Ga maar eens naar ze kijken.”
Loek Zonneveld, De Groene Amsterdammer
“Het transparante spel van Alink en Plukaard is soms zo naturel dat het bijna één grote improvisatie lijkt. Plukaard speelt met een aanstekelijke nonchalance, voorzien van een vilein en egocentrisch randje; Alink zet daar een schijnbaar naïef en kwetsbaar meisje tegenover. De manier waarop ze het werk van Tsjechov naar zichzelf toe hebben getrokken, doet denken aan de oeuvrevoorstellingen van De Warme Winkel: met net zo'n lol, precisie en eigenheid komen ze via onverwachte wegen tot wat de kern van Tsjechov voor hen is.”
★★★★ Het Parool
“De dynamiek tussen de twee is geestig en gemoedelijk: eigenlijk luisteren ze nauwelijks naar wat de ander zegt om maar weer de eigen visie op de werkelijkheid te kunnen geven. De snelle schakels in de tekstbehandeling creëren die specifieke sfeer van aangename doelloosheid waar de personages in Tsjechovs stukken zich ook zo graag in wentelen. De prettige onafheid van de scenografie van Marjolijn Brouwer draagt bij aan het gevoel van een soort vagevuur.”
(…)
“Als het LCD-scherm dat middenin het decor hangt helemaal op het eind van de voorstelling pas gebruikt wordt om de verhaallijnen van Alink en Plukaard nog een absurde wending te geven, is dat zowel een hilarische overdrijving als een perfecte toepassing van het principe van het geweer van Tsjechov.”
★★★ Theaterkrant




